Tvåårstrots och potträning!

2010-07-18 @ 22:54:12
Hej å hå... Vad står på?
Jo, Neo har kommit in i en j♥vligt jobbig trotsperiod just nu. Han ska göra ALLT han inte får och när vi säger till honom så slåss och rivs han, skriker och kastar saker mm. Som en riktigt skitunge!! Jag (och pappa M) håller på att bli tokiga här hemma. Suck!
Och som om inte det vore nog med en trotsig (snart) 2-åring så försöker vi sluta med blöja oxå (dagtid). Känns som en illa vald tidpunkt, med tanke på trotset... Men när man ska bli blöjfri, så känns sommaren som rätt period att börja på...? Orka vänta tills nästa sommar liksom!

Neo har ju kissat på pottan nästan varje dag sedan i vintras. Vid varje blöjbyte har han fått sitta på pottan och nån gång varje dag brukar det komma en skvätt. Han har tyckt att det är jättekul och blir stolt över sig själv när han lyckats klämma fram några droppar... ^^
Vi har i över en månads tid pratat och berättat för honom att när dagis stänger över sommaren så ska han sluta med blöja och bara kissa och bajsa på pottan. Nu blev han ju dock sjuk precis när semestern började, men i förrgår morse när han vaknade tog jag av honom blöjan och satte honom på pottan. Han kissade en skvätt och blev jätte ledsen och arg när han inte fick nån ny blöja. Jag kände mig jätte hemsk som "tvingade" hon att vara nakenfis... Försökte ytterligare en gång förklara att han nu måste säga till när han ska kissa och bajsa, för att han inte ska ha nån blöja längre (inomhus till att börja med!). Lättare sagt än gjort!!

La ett "sängskydd" (Huggies night dry) i soffan eftersom han skulle titta på Dora. Tog inte många minuter innan jag fick kasta det skyddet, eftersom han kissat ner det. Givetvis blev jag inte arg på honom, utan påminnde honom bara om att han skulle kissa på pottan nästa gång.
Sedan dess (när vi är hemma/inne) frågar vi honom typ var 10:e minut om han behövde kissa och sätter honom på pottan en gång i halvtimmen typ (?), vilket resulterade i att han absolut INTE ville sitta där. Han blir helt galen och varje gång vi frågade honom säger han "NEJ!! Neo inte vill kissa pottan... Neo ha blöja!" Stackarn!!
Det känns verkligen jättedumt att göra detta mot hans vilja, men samtidigt vill vi ge det några dagar innan vi ger upp.
Ytterligare några olyckor har skett men resten av behoven har kommit i pottan eller i blöjan när vi inte varit hemma.
När det väl kommer nått i pottan är han jättestolt och vill vara med och spola ner det i toaletten och säger högt och tydligt "Neo e duktii kille!".
Men sina olyckor vill han inte kännas vid... Han förnekar dom och låtsas som ingenting. Vi blir som sagt inte arga eller så, utan frågar bara om han vill kissa klart på pottan eller vill vara med och torka upp.
När han väl har blöja, har vi även bytt från Pampers "Up&Go" till Huggies "Potträningsblöja", som inte har samma uppsugningsförmåga som vanliga blöjor. Barnen känner med andra ord av kisset mer och ska tycka det är äckligt och kladdigt, som jag har förstått det...? Neo verkar dock inte märka nån skillnad på blöjorna, förutom att det är Blixten Mcquuen på, istället för Byggare Bob, haha! ^^

Vi ska som sagt ge det några dagar, men det känns som vi har tagit oss vatten över huvudet. Är det för tidigt att potträna en (snart) 2-åring? Hur långt tid och hur många olyckor brukar det ta? Andra tips och ideér om hur man ska/kan gå tillväga är varmt välkomna!!

Inte för att våran soffa är så fräsch och fin, men för att inte ska bli
ännu äckligare "skyddar" vi den med "Dry Night" från Huggies! ^^

Mammas älskade trotsunge!!


Söta små hälsningar..
Signed by: Edvinsmamma - Nybliven tvåbarnsmamma ♥

Minns när vi fick Edvin torr, då hände det massor med olyckor...så det är något man måste ta. Vi körde med potträningsblöjor när vi gick ut o hemma körde vi med kalsong så han skulle tycka att det var kallt o "äckligt" att pinka på sig. Det tips min mamma var att har man bestämt sig så måste man köra på, fungerar inte att ta på blöjan när man som förälder inte orkar tjata o torka längre...Du ska se att lille Neo snart förstått :)

Kramar

2010-07-19 @ 08:14:46
URL: http://edvinsmamma.wordpress.com
Signed by: Amanda

haha...som jag känner igen detta. Ludwig är riktigt jobbig just nu han med. Han testar och testar. Katstar saker och bara ignorerar när man pratar med honom. Slår i dörrar och klättrar. Man kan inte lämna honom ensam någonting. Men man får se det på den ljusa sidan. Mamma bränner kalorier iaf. ;)Det där med potträning är inte alltid så lätt. Ludwig avskyr sin potta och vill inte sitta där. Iaf inte utan kläder. :)

Vi bråkar ju dock så mycket med honom ändå så vi har inte varit så stränga med pottan ännu. Känns viktigare att han börjar äta själv, att han växer och mår bra. Var sak har sin tid. :)Hoppas ni får en fin måndag!

Kramar

2010-07-19 @ 10:09:26
URL: http://creyla.blogg.se/
Signed by: Eva med Neo

Det är då aldrig för tidigt om barnet fyllt 1 år för att börja göra dem blöjfria. Dem förstår så mycket mer än vad vi vill/kan förstå.

2010-07-19 @ 13:52:27
URL: http://underbaraneo.blogg.se/
Signed by: Lilian

Vår J är inte så intresserad av det här med pottan äu, även om vi prövar ibland. Han verkar inte vara tillräckligt mogen på den fronten, så jag väntar med den "riktiga" träningen tills han verkar "fatta poängen". Strongt att orka tjura på!:o) Jag tycker inte att ni ska se det som ett nederlag om ni väljer att inte köra på att han ska bli helt blöjfri nu, utan att låta honom ha blöja och samtidigt fortsätta fråga honom om han vill gå på pottan. Det kommer att komma eftersom.Ja, jag känner verkligen igen det där med trotsen! J hade en trotsperiod under hela mars som var helt fruktansvärt jobbig. Sedan den gick över så känns alla hans utbrott nuförtiden som ingenting i jämförelse, så ni har ngt att se fram emot när det går över!:o) Jätteskönt att vara två som kan stötta och bekräfta det den andra föräldern sagt iaf - kanske byta av varandra ibland :o)Bamsekram!2010-07-19 @ 15:47:58
URL: http://lilianolofsson.blogspot.com
Signed by: Anonym

sooet lillebröör

2010-07-19 @ 19:28:31
Signed by: susanne

låter precis som gabriel.... Måste vara åldern.. dem e ju lika gamla så att säga

2010-07-19 @ 20:59:51
URL: http://tinkerbellan.webblogg.se/
Signed by: freja

fan.. vi ska oxå köra igång med pottan snart igen. men det känns lite illa valt nu när det är nytt med bebisen.. hum.. vi får se.

2010-07-20 @ 00:06:36
URL: http://stocktownstories.blogg.se/
Signed by: Katarina & Neo

Ja det måste vara det bästa att sluta med blöja på sommaren =)

Hoppas trotset snart försvinner =)

2010-07-20 @ 20:24:02
URL: http://www.wiggo.org
Signed by: Emelie

Kämpa på, det kommer funka till slut!!

Stor ELOGE att ni inte sätter press på honom! Blir oftast motsatt effekt då, ni sköter er super bra!

HEJA HEJA!!!Kram

2010-07-20 @ 22:14:50
URL: http://fambabunovic.blogg.se/
Signed by: Therese Sellvén

Mina killar har blivit blöjfria vid 1,5 respektive 2år och 3 månader. Min yngste var i princip torr ett tag innan 2 men så bestämde han sig en period för att inte använda potta eller toa men vi tog bort mattor och lätdet hemma bara hända olyckor helt enkelt ett tag... Sedan bestämde han sig för att återigen göra som storebror å gå på toaletten å då va det bara toaletter som gällde, han blev helt torr i thailand för han ville inte ha blöja i värmen och så var det spännande att besöka alla toaletter på restauranger o dyl.

Mitt tips e att inte sätta någon som helst press eller prestige i att kissa på rätt ställe, låta olyckor hemma bara ske så spär ni inte på trotset som jag uppfattar det hela som :)

2010-07-21 @ 11:29:33
Signed by: Therese Sellvén

Glömde säga att jag har haft pottan i början i samma rum som oss och inte frågat särskilt ofta, utan den har stått nära som ett erbjudande, för ska et kunna funka på förskola sedan så behöver barnet själv signalera när det behöver gå på toa. Mina killar har innan de började säga att de skulle kissa stampat med fötterna eller liksom ryst till med kroppen innan de kissar. Har haft på vanlig kalsong å t-shirt för att få lagom med tvätt. Till saken hör kanske att bägge mina har inte velat ha på sig blöja efter de upptäckt hur det är att gå utan, så de har själva tagit av sig blöjan på natten och då är det nog lättare när de inte vill ha på sig blöja mer.

2010-07-21 @ 11:37:23
Signed by: maria

Hej hanna. Ja visst e trotset segt. Julia e på väg att bli blöjfri..skönt! Vi körde på potta först men den tyckte hon inte om så nu sitter hon på toaletten med en barnsitts öppe på. Hon få ha trosor o tröja inne, då blir de inte så mycket tvätt. Frågar henne typ en gång i halvtimmen o oftast säger hon nej,men säger faktiskt själv till när hon vill på toa. Tror på att inte tjata så mycket. Lycka till kram maria

2010-07-24 @ 18:56:29

Plats för fina små hälsningar...

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du oxå en blogg?

Skriv nått kul här: