Internationella barndagen

2009-10-05 @ 10:13:29

Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989.
Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag.

Varje land beslutar själv när dagen firas. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. (Alltså idag!) På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

1959 antogs FN:s deklaration om barnets rättigheter och exakt 30 år senare antogs FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen). Båda dessa antogs 20 november och därför har UNICEF instiftat Universal Children's Day - Internationella barndagen - just på denna dag.

I många länder världen över firas 20 november som en stor barndag. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera en hearing där barn och unga ställer frågor till ledande politiker. UNICEF i Sverige uppmärksammar inte första måndagen i oktober utan rekommenderar att kraftsamla aktiviteter om och med barn och unga till 20 november.
Källa: Svenska FN förbundet


Rösta Rösta Rösta!!
Blogglista.se


Söta små hälsningar..
Signed by: frida

Läs inlägget innan du kommenterar!!

All reklam och spam raderas!!♥Think Pink♥

2009-10-05 @ 15:06:25
URL: http://fantastiskamamman.blogg.se/
Signed by: frida

Visst är det skööööönt att inte blogga ibland.

Hoppa satt du har en härlig dag med Neo & att du snart får tillbaka det riktiga suget för bloggen igen. Du har avrit saknad.

Krama<r3

2009-10-05 @ 15:07:54
URL: http://fantastiskamamman.blogg.se/

Plats för fina små hälsningar...

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du oxå en blogg?

Skriv nått kul här: