Vecka 40

2008-07-18 @ 10:13:22
Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar.

Ditt barn är nu ca 38 cm långt från huvud till stjärt och ungefär 50 cm från topp till tå. Det är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Det kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad. Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag. Det lilla barnet har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när barnet blir större. (((Gravid.se)))Halleluja!!
Förhoppningsvis bara några få dagar tills ♥bebisen♥ kommer.
Men det är tungt nu, riktigt tung!
Tänk om jag går över tiden???
Skulle fan inte palla det alltså... Tänk att vissa går över i 3 veckor!!
dör jag fan alltså!!

Jag har även insett att händerna kanske inte "återhämtar" sig
efter förlossningen. Att det kanske är reumatism?!?!
Hur ska jag då kunna känna på min ♥bebis♥??
:( :( :(

Nu är det frukost dags!
Sen blir det väl att kolla ut på regnet, tjohooo...


Söta små hälsningar..
Signed by: JOSEFINE

godmorgon. :)

2008-07-18 @ 10:23:28
URL: http://josefiner.blogg.se/
Signed by: Sandra

Åh va spännande :)

2008-07-18 @ 11:21:27
URL: http://www.ssnadra.blogspot.com
Signed by: Julia

Nu drar jag igång en frågestund igen, vad vill du just veta denna gång av en skådespelerska?

http://jsomijulia.blogg.se/2008/july/fragestund-igen.html

2008-07-18 @ 11:54:48
URL: http://jsomijulia.blogg.se/
Signed by: AnonymJag får ofta värk och domningar i händerna nu när jag är gravid. Varför?

Värk och domningar i händer och fingrar, i motsats till de stickningar du kan få när händerna eller fötterna somnar, orsakas förmodligen av karpaltunnelsyndrom. Detta tillstånd beror på den svullnad och viktökning som följer på graviditeten och som gör att nerverna i handleden kläms ihop. Smärtan är ofta koncentrerad till tummen, pekfingret, långfingret och halva ringfingret. Som tur är så är detta inte något som drabbar alla gravida kvinnor och för dem som får det är det ofta ganska lindrigt och tillfälligt. Men för en del kan problemet bli allvarligt och vara i flera månader.

När är det mest sannolikt att karpaltunnelsyndrom uppstår?

AdvertisementSymptomen kan komma när som helst men det vanligaste är att de börjar i femte eller sjätte månaden, i samband med svullna anklar och fötter .

Vad beror det på?

Det uppkommer under graviditeten när karpaltunneln i handleden (det rör där nerverna till fingrarna löper) svullnar och klämmer ihop nerverna. Trycket från den svullna karpaltunneln ger domningar, stickningar, smärta och en brännande känsla i fingrarna som ofta går upp i armen.

Vad kan jag göra för att lindra smärtan?

För de allra flesta gravida kvinnor är symptomen värst på natten. När du känner att det börjar sticka är det bra att ändra läge, det kan underlätta mycket. Försök att inte ligga på händerna när du sover. Om du har ont när du ligger i sängen, kan du prova att skaka händerna tills smärtan och domningarna lättar.Att regelbundet böja och röra på fingrarna och händerna under dagen kan också hjälpa. Undvik om möjligt arbeten med monotona handrörelser eftersom detta kan förvärra symptomen. Att sitta med händerna högt, t ex med armen längs ryggstödet på soffan när du tittar på TV, hjälper ofta.Karpaltunnelsyndromet försvinner oftast när svullnaden går ner efter förlossningen. Om smärtan inte skulle försvinna efter förlossningen kan det hända att man behöver göra en enkel operation för att lätta på trycket på medianusnerven som löper längs armen ner i handen. Då gör man ett litet snitt i handflatan så att läkaren kan skära av de tvärgående karpalligament som trycker på medianusnerven när karpaltunneln svullnar, och som hindrar nerven från att fungera ordentligt. När ligamentet väl är avskuret lättar trycket och medianusnerven fungerar igen.

När ska jag kontakta läkare?

Kontakta din läkare eller barnmorska om smärtan och domningarna stör din nattsömn eller dina dagliga rutiner. Ta inga smärtstillande läkemedel utan att först diskutera det med din läkare. Din läkare kanske rekommenderar ett handledsskydd, det har hjälpt många med karpaltunnelsyndrom. Du kanske har hört att det kan hjälpa att äta en daglig dos vitamin B6, men det stämmer bara för dem som har brist på vitamin B6. Om du ätervitamintillskott för gravida och en näringsrik, balanserad kost , får du i dig de vitaminer du behöver ändå. Ett fåtal kvinnor kan behöva operation även under graviditeten om känselbortfallet är stort.2008-07-18 @ 13:26:07
Signed by: Evelin

åhhh, gud va roligt det måste kännas att bli mamma? :] <3<3<3 puss!

2008-07-18 @ 14:22:03
URL: http://evelincelik.blogg.se/
Signed by: tess

Hoppas du har fått en liten snuttis nästa gång ja kikar in här...

När ja väntade barn nummer två va ja lika desperat som du å grinade på kvällen å sa ja ORKAR inte mer... ja kommer gå över... vilka barn kommer på exakt dagen de e beräknade? Ja går å lägger mig sa ja och några minuter efter tolv den natten satte de igång å han föddes på sitt datum... så ja håller tummar att du slipper gå över för mycket. Styrkekramar till dig....//Tess

2008-07-18 @ 15:19:45
URL: http://tess701.blogg.se/
Signed by: Anna

För precis 12 år sedan, gick jag som du...

Och bara lääängtade tills babyn skulle komma ut...

Min barnmorska sa -det är iaf ingen som stannat kvar där inne. Du vet man frågar och tänker, tänk om den aldrig kommer, tänk om jag bara svalt en vattenmelon, tänk om det bara är luft ;-P

Hmmm, njut av tystnaden ;-D

Snart blir det livat, ingen sömn och resten av livet med oro..Kram på dig

2008-07-18 @ 18:38:44
URL: http://annalexing.blogg.se/
Signed by: Nina

han skulle ha kommit för 1½ vecka sen lite drygt..

så han är sen som fasen =/gick du över tiden?

2008-11-21 @ 18:40:11
URL: http://modesida.blogg.se/

Plats för fina små hälsningar...

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du oxå en blogg?

Skriv nått kul här: