Vecka 34

2008-06-06 @ 09:52:32
Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. (((Gravid.se)))Foglossningen fortsätter, vilket gör ont.
Inatt har jag haft jätte ont i höfterna, känns som en blandning av kramp,
träningsverk och mensverk. Hmm...
Försöker ligga högt med fötterna för att det inte ska samlas sååå mycket vatten i dom,
men det är svårt eftersom jag oftast ligger på sidan. Puh!!

Det ända som känns posetivt just nu är att solen skiner... =)
Visst är det underbart? Jag njuter för fullt!

Och idag är det inte bara fredag, utan även Sveriges Nationaldag.
~ GRATTIS SVERIGE ~


Söta små hälsningar..
Signed by: dolly

intressant å informativt inlägg i bloggen! men så ser ett skolexempel på graviditet ut... min stämde inte riktigt in! ^^ gick upp ynka 4,5kg, inga svullna fötter/händer, "osynlig" mage, förlossning i v33+4. suverän förlossning btw, ingen smärtlindring å kirrat på 28min. hejhej. :)ha eb bra dag och en strålande graviditet!

2008-06-06 @ 16:55:53
URL: http://jagskavapresident.blogg.se/

Plats för fina små hälsningar...

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du oxå en blogg?

Skriv nått kul här: