Fettisdagen

2009-02-24 @ 10:16:10
För er som har missat vad det är för dag idag, så kan jag påminna er... Det är nämligen fettisdagen, även kallad semledagen!
Det innebär att man kan äta hur många semlor man vill idag, utan att få dåligt samvete. YES SIR! (:
Men man ska ha råd oxå... Dom feta bullarna är ju fan inte gratis! *hmm* Så för er som har en lika tom plånbok som jag, kanske vill baka egna? (Om det nu blir billigare att baka egna?? Hmm...?)

Recept:

Smula ner 50 g jäst (för söta degar) i en degbunke. Ta fram 1 ägg så att det blir rumsvarmt. Smält 100 g smör och häll i 3 dl mjölk och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt 0,5 tsk salt, 1 tsk kardemumma, 1 dl socker och ägget. Rör i knappt 1 liter mjöl och 0,5 tsk hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa (köpt) du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm lite mjölk (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna. Vispa 5 dl grädde. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.


Tadaaa... Klar för att avnjutas!

Yummie!!
*wow*

Serveringstips:

Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.


 

Av nån konstig (?) anledening tänker jag alltid på Ture Sventon,
när jag ser en semla! Öhhh va ?

Söta små hälsningar..
Signed by: Anonym

ett ämne dagen till ära som berör... Jag föredrar att äta utan mjölk är Hetvägg så poppis eg???

2009-02-24 @ 10:20:51
Signed by: ..:Sarah:..

gott gott.. jag åt 2 semlor idag :D



och tack sötnos.. alltid lika nsäl!

2009-02-24 @ 17:21:31
URL: http://sarahlinnealarsson.blogg.se/

Plats för fina små hälsningar...

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Har du oxå en blogg?

Skriv nått kul här: